luni, 2 august 2010

Omul Vitruvian - Sau Armonia Divina In Corpul Uman

In construirea Omului Vitruvian, Leonardo daVinci s-a folosit de datele pe care un arhitect roman al antichitatii, Vitruvius, le-a consemnat. Vitruvius insusi spunea ca aceste date le avea din surse mult mai vechi. Cat de vechi oare?




Lista proportiilor corpului uman si un desen al “omului” se poate gasi la: http://en.wikipedia.org/wiki/Vitruvian_Man







Unitatea de masura (probabil cea mai naturala si lipsita de conventii) este degetul. Latimea unui deget. Aceasta unitate de masura am gasit-o si in practica acupuncturii.



Din lista proportiilor rezulta ca inaltimea omului este egala cu 96 degete. Asa cum am scris in postul Cuadratura Cercului http://raveda.wordpress.com/2009/10/26/cuadratura-cercului/, cercul trasat de catre daVinci are diametrul egal cu media diametrelor cercurilor obtinute daca se considera ca patratul si cercul au: 1. aria egala, 2. perimetrul egal.

1. Ariile egale. D1= 108,3244 degete

2. Perimetrle egale. D2= 122,231 degete

Diametrul cercului lui daVinci este media acestor diametre si este D= 115,2777 degete, raza r= 57,63885 degete.



Pe desenul de mai sus am trasat cateva linii care sa ma ajute sa inteleg mai bine desenul si astfel am obtinut urmatoarea imagine:







Pe aceasta imagine este destul de clar ca centrul patratului se afla in aria in care invatatura hindului plaseaza Muladhara Chakra. Coincidenta? Muladhara Chakra are ca simbol un patrat si este simbolul materialului, a fizicului. Cred ca se poate spune ca patratul din aceasta imagine reprezinta corpul fizic.



Centrul cercului este plasat in aria ombilicului. Mai exact este plasat la 1,5 degete sub ombilic. Si asta e inca o surpriza. In artele martiale (si nu numai) se considera ca in acest loc se afla Hara, “oceanul de energie”. Centrul cercului este legat de energie.




Daca cercul este legat de energie si patratul de materie, atunci Omul Vitruvian reprezinta legatura dintre material si energetic.



La ora actuala se considera (in lipsa de probe) ca daVinci a folosit acest desen si proportiile corpului uman doar in picturile si sculpturile sale. A mers el mai departe decat atat? Habar nu am. Nimeni nu pare sa stie.



Din lumea antica ne vine si Proportia de Aur, proportia Numarului de Aur. Acest numar este de 1.61803399. Cum se obtine si cat de important este (si a fost) se pot gasi o multime de informatii. Aplicat la Omul Vitruvian poate el sa ofere alte indicii?



Daca se aplica proportia Numarului de Aur lungimii laturii patratului (inaltimea omului) se obtine 59,331266 degete, punct care se afla in ombilic. Inaltimea “omului” raportata la inaltimea pana la ombilic formeaza Proportia Numarului de Aur!



Aceasi proportie aplicata la diametrul cercului da o inaltime de 71,245541 degete. Aceasta inaltime este aferenta zonei de pe piept ,putin mai sus de furca pieptului, intre locul unde se considera ca se afla Anahata Chakra si Surya Chakra (chakra minora a Anahatei)! Adica aceasi zona in care trebuiau unificate energiile “pamantului” cu ale cerului!

2 comentarii:

  1. Câte coincidențe... Surprinzător, nu? Vom afla vreodată tot ce cunoșteau cei de dinaintea noastră?

    Mulțumesc frumos pentru calcule.

    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Niciodata...consider ca daca va fi vreun cataclism natural de proportii foarte mari incat sa ne cauzeze exctinctia...cred ca urmasii nostri daca vor mai fi ....o vor lua de la inceput ...da...foarte surprinzator...o sa revin in bucuresti si o sa postez niste articole legate mai mult de spiritualitate si energie ..:)

    RăspundețiȘtergere