luni, 1 martie 2010

Romania, punct fierbinte pe harta cutremurelor

4 martie 1977. Ora 21:22. Un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter zguduie Romania. Mii de cladiri ale Bucurestiului se prabusesc. Orasul Zimnicea e distrus in proportie de 80%. 11.300 de raniti. 1.570 de morti, printre care Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, A.E. Baconski, Doina Badea. Cand se va repeta dezastrul?



Mai mult de trei milioane de cutremure au loc, in fiecare an, pe Terra, potrivit Institutului de Cercetare Geologica al Statelor Unite ale Americii. Printr-un calcul simplu, rezulta ca se produc peste 8.000 de seisme pe zi sau unul la fiecare 11 secunde! Multe dintre cutremure nu sunt resimtite de oameni. Cateva insa au efecte devastatoare.


Romania – o tara amenintata

Romania se afla pe un teritoriu aflat la intalnirea dintre trei placi tectonice continentale: Euroatlantica (care se intinde pana in largul Islandei), Africana (din Azore pana la Capul Horn) si Indo-Asiatica (pana in Insulele Kurile). Miscarile telurice se produc in special in zona Vrancea, locul unde placile se ating. Efectele cutremurelor de aici se rasfrang insa si asupra celorlalte regiuni ale tarii. Daca Transilvania si Banatul sunt protejate de Muntii Carpati, care „absorb” undele seismice, nu acelasi lucru se poate spune despre Campia Romana si Moldova.


Capitala bulinelor rosii

Un seism de peste 7 grade pe scara Richer ar transforma centrul Bucurestiului intr-o ruina. Multe dintre cladiri sunt construite inainte de 1963, data pana la care imobilele erau ridicate fara sa se tina cont de un eventual cutremur. Constructiile cu cel mai inalt grad de risc seismic sunt cele cladite inainte de 1940. Bucurestiul e pe locul al doilea, dupa Lisabona, pe lista capitalelor europene expuse la cutremure.

Una dintre cele mai cunoscute erori de proiectare vizeaza blocul Carlton din Bucuresti, prabusit in timpul cutremurului din 1940 (7,7 grade pe scara Richter). Constructia avea o structura din beton armat, fiind prevazuta cu doua subsoluri, o sala de cinema si 12 etaje. Blocul s-a prabusit in primele secunde ale seismului, ingropand sub daramaturi aproape toti locatarii.

Potrivit datelor oficiale, 264 de imobile ale Capitalei, insemnand peste 6.500 de apartamente, ar putea cadea la urmatorul cutremur, fiind incadrate in categoria risc seismic I – pericol public. Lista a fost actualizata la data de 4 februarie 2008. In clasa a II-a de risc seismic sunt alte aproape 300 de cladiri, iar in categoria a III-a inca 50 de imobile.

In cutremurul din 1977, 90% din victime au fost inregistrate in Capitala.


Prezicerea cutremurelor si sistemele de avertizare

Romania dispune de un Sistem de avertizare seismica rapida, in cazul producerii unui cutremur de proportii in zona Vrancea. Specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) afla cu 25 pana la 28 de secunde inainte ca fenomenul sa aiba loc. Apoi, „in 0,5, cel mult 0,6 secunde, intreaga industrie nucleara a tarii este blocata”, explica directorul general al institutiei, dr. Gheorghe Marmureanu. Sistemul este deja patentat pentru gaz, iar pe viitor va putea fi folosit si la securizarea datelor calculatoarelor sau la avertizarea medicilor aflati in salile de operatie.

Realizat de ingineri si de seismologi romani din cadrul INCDFP in colaborare cu specialisti de la Universitatea Karlsruhe, Germania, sistemul este primul de pe intregul continent care permite detectarea in timp real a cutremurelor. Specialistii romani au fost rasplatiti, de altfel, cu European ICT Prize, in 2006, un fel de Oscar european acordat produselor si serviciilor inovatoare.

Teoretic, avertizarea rapida nu ar trebui sa fie declansata in viitorul apropiat. „Urmatorul cutremur major, adica cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, nu se va produce inainte de 2012”, ne da asigurari dr. Gheorghe Marmureanu. „Seisme de mica intensitate au loc zilnic in zona Vrancea, dar acestea nu constituie un motiv de ingrijorare”, mai spune directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, dr. Marmureanu.


Pot animalele sa prezica declansarea cutremurelor?

Specialistii din intreaga lume au observat ca vietuitoarele isi schimba comportamentul inaintea producerii unui seism. Dr. Gheorghe Marmureanu sustine ca pestii si canarii de la Observatorul Vrancioaia sunt capabili, intr-un fel sau altul, sa presimta aparitia cutremurelor: „Pestii sar cu aproximativ o jumatate de ora inaintea producerii unui seism, iar canarii tac cu 4, chiar 5 ore inainte. Totusi, nu ne putem baza pe comportamentul animalelor, pentru ca acestea nu reactioneaza asa doar in cazul cutremurelor”.


Megacutremure

Desi a fost cel mai distructiv, seismul din ’77, (7,2 grade pe scara Richter), n-a fost si cel mai puternic care a lovit Romania. Recordul negativ s-a inregistrat in 1802, cand seismografele au indicat 7,9 grade pe scara Richter. Pagubele inregistrate atunci sunt, insa, mult mai mici comparativ cu cele din 1977.

Romania a fost zguduita de un cutremur catastrofal (7,7 grade pe scara Richter) si in 1940. Localitatea Panciu a fost distrusa in proportie de 90%, iar orasele Focsani, Galati, Marasesti, Tecuci si Iasi au suferit pagube materiale semnificative.

Pe plan mondial, cel mai mare seism din ultima suta de ani s-a produs in Chile, in 1960, si a avut magnitudinea 9,5 grade pe scara Richter. Peste 1.600 oameni au murit, 3.000 au fost raniti, iar doua milioane au ramas fara casa. Pagubele au fost estimate la jumatate de miliard de dolari numai in Chile. Tsunami-ul rezultat in urma miscarii tectonice a lovit insa si Argentina, Hawaii, Filipine, Noua Zeelanda si Alaska.

Cel mai recent cutremur de peste 9 grade pe scara Richter s-a produs, in 2004, in largul insulei indoneziana Sumatra, magnitudinea acestuia fiind 9,1. Din cauza seismului si tsunami-ului care i-a urmat, peste 150.000 oameni si-au pierdut viata sau sunt, in continuare, dati disparuti. Au fost grav afectate, pe langa Sumatra, si Sri Lanka, India si Tailanda.


Casa inteligenta, solutia viitorului

Cercetatorii Institutului de Nanomanufactura din Leeds, Marea Britanie, au testat o casa care, spun ei, si-ar proteja locuitorii. Constructia are o structura din otel, dar peretii au in compozitie cel mai rezistent tip de gips si nanoparticule de polimeri. Acestea din urma creaza o retea bogata de senzori care masoara, in timp real, vibratiile, temperatura, umiditatea si nivelul gazelor din atmosfera. Gratie acestor date, casa „stie” atunci cand exista pericolul de a se prabusi si poate chiar sa-si repare singura fisurile, deoarece nanoparticulele solide, atunci cand sunt supuse unor presiuni, devin lichide si se infiltreaza in crapaturi, solidificandu-se apoi la loc. Cercetatorii estimeaza ca vor putea pune in vanzare noul material la sfarsitul anului 2010.


FACTS

•In orele sau zilele de dupa un cutremur puternic pot aparea replici ale acestuia. De cele mai multe ori, ele sunt mai slabe decat seismul initial.
•Cutremurele din zona Vrancea nu sunt ciclice, adica nu se produc dupa anumite perioade de timp.
•In trecut, cutremurele erau considerate un eveniment pozitiv. Cronicarul moldovean Grigore Ureche scrie ca dupa seismul din 29 august 1471, care ar fi avut o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter, Stefan cel Mare i-a dat ordin pivnicerului Andronic sa „strapunga un butoi cu vin pentru slujitori”. Seismele erau considerate „semne bune” si datorita faptului ca erau urmate de aparitia stolurilor de pasari, despre care se spunea ca sunt vestitoare ale ploii.
•Inginerul britanic John Michell a fost printre primii care au inteles din ce cauza apar cutremurele. In 1760, el scria ca seismele sunt provocate de „mase miscatoare de stanca aflate in interiorul Pamantului, la kilometri distanta de suprafata”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu