vineri, 17 decembrie 2010

Istoria Religiilor ! Cum s-au raspandit in lume !

 Istoria Religiilor ! Cum s-au raspandit in lume !

5.000 de ani comprimati in numai 90 de secunde! Mapa interactiva de mai jos va prezinta istoria pe (foarte) scurt si evolutia dramatica a celor mai importante religii ale omenirii: hinduismul, budismul, iudaismul, crestinismul si islamul – de la momentul in care au fost formate pana la inceputul secolului XXI.


>

3 comentarii:

  1. Mie mi se pare din ce in ce mai interesant blogul tau si eu personal chiar am ce invata ceva interesant de pe blogul tau deoarece eu nu stiu multe despre istoria religiilor si este un subiect foarte interesant si iti multumesc pentru acest post cu videoul de mai sus care este foarte instructiv pentru mine si sunt sigur ca si pentru altii.

    RăspundețiȘtergere
  2. A propos de istoria religiilor, am eu de mult o curiozitate despre profesorul de istoria religiilor de origine romana Culianu (care a fost elevul lui Mircea Eliade, scriitorul roman care era unul din prietenii si protectorii scriitorului roman evreu Mihail Sebastian, care acesta din urma este si unul din scriitorii mei preferati..sper ca s-a inteles ca e cam complicat zis !).

    Deci Culianu asta a fost elevul lui Mircea Eliade (BTW, Mircea este unul din numele de baieti care in general imi plac mie foarte mult deoarece am cunoscut numai Mircea normali si buni in viata mea, nici unul nu era ciudat sau violent sau delincvent cu adevarat; celalat nume care mie imi palce foarte mult este numele de Alexandru deoarece pe bunica mea materna pe care am iubit-o foarte mult si care si ea m-a iubit desigur pe mine foarte mult si care era o femeie foarte blanda si nici o data nu am auzit-o tipand suparata la nimeni, deci pe ea o chema Alexandrina, D-zeu s-o ierte).

    Si Culianu preda in America despre istoria religiilor, la Chicago parca. Si a fost omorat sau asasinat intr-un fel foarte ciudat chiar la el la facultate, in toaleta facultatii, a fost impuscat in cap cu un glonte, ca un fel de executie, si nu sa- descoperit niciodata cine l-a omorat si de ce, daca l-au urmarit si l-au impuscat in mod poremeditat sau dac a fost un accident de la un nebun care s-a intalnit cu el pe acolo la intamplare, asu daca era un drug dealer, desi nu cred ca prof. Culianu intrebuinta droguri ilegale, dar nu se stie niciodata acolo In America ce se mai poate intampla, ca este totusi, dupa parerea mea o societate destul de violenta, nu crezi asta si tu ?)

    Tu stiai despre povestea asta a asasinarii profesorului Culianu ? Ca la un momentd dat am citit ca s-a si speculat ca pooate a fost asasinat de fosta Securitate de pe vremea lui Ceausescu, dar nu stiu daca asa ceva este adevarat sau daca poate fi adevarat. (Eu nici despre cazul Pacepa nu stiu pre amulte, la-m mai auzit pe tata in casa vorbind despre asta de mult o data, si atunci tot asa nici tata nu stia sigur daca ar fi fost posibil sau nu ca Ceausescau sa fi ordionat cuiva de la foista Securiotate sa se duca sa-l omoare pe Pacepa acolo in America.)

    Eu ma gandeam ca tu oricum stii mai multe despre conspiratii din astea, deoarce ai blogul denumit "adevar sau conspiratie", adr astea de care zic eu sunt mai mult conspiratii politice nu direct despre religie (doar faptul ca prof. Culianu era profesor de istoria religiuilor are legatura cu religia.)

    Uite iti dau niste linkuri de la niste articole despre asasinarea lui Culianu, zi-mi si mie daca stii ceva mai mult sau daca ai vreo parere ca eu sunt curios despre asta.

    http://www.romlit.ro/de_ce_a_fost_ucis_profesorul_culianu

    http://www.jurnalul.ro/special/special/petru-culianu-asasinat-a-doua-oara-la-iasi-545787.html

    http://www.nytimes.com/1996/11/27/books/the-murder-of-a-scholar-swept-up-in-dark-forces.html

    http://www.washingtonpost.com/wp-srv/style/longterm/books/chap1/erosmagicandthedeath.htm

    (Eu nu stoiu daca ti stii engleza, dar ma gandesc ca da, de aiai ti-am dat si linkuri si in engleza, dar daca nu iontelegi ce scrie, poti sa le pui adresa de link in google-translate si apesi pe buton si o sa-ti iasa un link care te va duce la site-ul respectiv tradus in limba romana.)

    RăspundețiȘtergere
  3. (urmare..ca nu m-a lasat sa postez tot textul odata...)

    Stiu ca poate esti ocupat, dar mie mi-ar face placere daca ai timp sa citesti articolele astea si sa-mi zici si mei ce crezi tu depsre asasinare aasta misterioasa a lui Culianu, ca eu ma mai intrebat o dat poe un blog, dar nu mi-a raspuns nimeni ac probabil nu stia nimeni sau nici nu ii interesa subiectul asta.

    (PS: stiu ca despre Mirecae Eliade au exista niste controverse in legatura ciu posibilul sau antisemitism ca era prieten si cu Nae ionescu si cualtii care nu prea ii iubeau pe evrei la vremea aia, dar eu am vrut sa subliniez inac de la inceput ca Mircea Eliade nu era in sufletul lui chiar asa un antisemit rau, el avea integritate si l-a aparat pe Mihail Sebastian si i-a oferit sprijin si prietenie cand altii din jurul lui l-au abandonat. Deci din acuza asta eu nu cred ac Mirce Eliade a fost chiar asa un antisemit din ala rau de tot. ca altfel daca era nici nu cred ca ii dadeau viza americanii sa vina la ei acolo in America. A propos, tu ai fost vreodata in America ? Eu m-am gandit ca poate ar fi interesant sa merg si eu o data la Las Vegas !! Nu ca as fi eu asa interesat de ruleta sau de alte jocuri din astea de noroc, dar am vazut ca au si spectacole frumoase si de circ si cantareti, etc., plus toate luminile alea noaptea, cred ca raat foarte frumos la Las Vegas. Si ce daca joc si eu o data la ruleta, ca o sa mi se para ca as fi chiar ca in filme !)

    RăspundețiȘtergere