vineri, 16 mai 2014

În premieră mondială, o „neuroproteză” creată de cercetătorii elveţieni poate vindeca tulburările de echilibru


Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Geneva (HUG) au pus la punct un implant ce permite redobândirea echilibrului pentru persoanele care sufereau de anumite tulburări de acest tip, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să vorbească despre o "premieră mondială".
Potrivit unui comunicat publicat de HUG, un articol care descrie această invenţie a fost publicat în revista online Frontiers in Neurology.
Aproximativ 500.000 de persoane din Europa şi Statele Unite suferă de "deficit vestibular", o afecţiune a urechii interne care generează tulburări de echilibru.
Această afecţiune a rămas insuficient cunoscută, chiar şi în rândul corpului medical.
Studiile au arătat că este nevoie de circa 9 ani pentru ca un pacient să primească acest diagnostic şi că bolnavii au consultat până la 20 de medici înainte de diagnosticul final, precizează comunicatul HUG.
Echilibrul poate fi afectat de tulburările ce afectează urechea internă.
Atunci când afecţiunea atinge ambele urechi, consecinţele sunt adeseori dezastruoase: pacientul merge ca şi cum ar fi în stare de ebrietate, se clatină tot timpul, iar vederea îi este neclară.
În ciuda severităţii simptomelor, nu există încă niciun tratament pentru a vindeca un sistem vestibular bolnav.
La Geneva, cercetătorii de la HUG, coordonaţi de profesorul Jean-Philippe Guyot, au reuşit să dovedească faptul că este posibil să se restabilească activitatea fundamentală a sistemului vestibular graţie unui implant care funcţionează pe baza aceluiaşi principiu ca implanturile folosite pentru a trata surditatea profundă.
Este vorba deocamdată de un prototip, care se compune din două elemente: un senzor de mişcare, fixat pe craniul pacientului, şi electrozi, care conectează partea externă a protezei cu nervul vestibular.
Semnalele colectate de senzorul de mişcare stimulează nervul vestibular, care transmite apoi informaţii către creier.
Testele realizate în laborator au arătat că pacienţii care şi-au implantat acest dispozitiv îşi regăsesc acuitatea vizuală în timpul mersului
În total, 11 pacienţi au participat la experiment, realizat cu participarea cercetătorilor de la Ecole Polytechnique Fédérale din Lausanne (EPFL) şi de la Centrul medical universitar din Maastricht.
Următoarea etapă va consta în a permite pacienţilor să testeze eficienţa prototipului în timp ce se plimbă în aer liber.
Surse: MediafaxHUG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu