vineri, 31 august 2012

Topul celor mai inteligenţi oameni de pe planetă. Cine e pe primul loc

Pentru a fi considerat un geniu trebuie să ai un IQ care să depăşească 140. Statisticile de specialitate arată că aproximativ 24% dintre oamenii de succes de la nivel mondial au acest coeficient.



Jurnaliştii de la Business Insider au realizat un top 19 al celor mai deştepţi oameni de pe planetă. Printre aceştia se numără actriţa Sharon Stone, actorul James Woods, cofondatorul Microsoft Paul Allen şi politicianul Benjamin Netanyahu. "Măsurarea IQ-ului este o ştiinţă inexactă, astfel că lista următoare este bazată pe zvonuri care au apărut despre personalităţile menţionate mai jos", a precizat ziariştii.



William James Sidis avea un IQ de 275, motiv pentru care este considerat cel mai inteligent om care a trăit vreodată. Nimeni nu a reuşit, până în prezent, să îi egaleze acest scor. La vârsta de 8 ani, William James Sidis şi-a demonstrat talentul de viitor matematician, dezvoltând un nou tabel de logaritmi bazat pe numarul 12, un an mai tarziu a susţinut o prelegere în cadrul Universităţii de la Harvard.




Terrence Tao, cu un IQ de 230, are 35 de ani. De mic, chinezul a demonstrat că poate excela în aproape orice domeniu, însă matematica a rămas marea sa pasiune. Tao este profesor de matematică de la Universitatea din California, Los Angeles.



Christopher Hirata, de 29 de ani, are un IQ de 225. În prezent lucrează la NASA. La 18 ani şi-a luat doctoratul în astrofizică. Printre alte job-uri, Hirata lucrează şi ca asistent-profesor.


Kim Ung-Yong, în vârstă de 49 de ani, are un IQ de 210. Coreanul a început să vorbească fluent încă de la şase luni, iar pe când avea trei ani a dat la universitate. Kim a fost ca student invitat la Universitatea de fizică din Hanyang, unde a de audiat cursuri de la vârsta de 4 ani până la 7 ani. În 1970, la vârsta de 8 ani, a fost invitat în Statele Unite la NASA, unde a terminat studiile universitare. În 1974, în timpul studiilor sale universitare, el a început activitatea sa de cercetare la NASA şi a continuat această activitate până în 1978 la întoarcerea sa în Coreea de Sud. Aici el a decis să treacă la fizica la inginerie civilă şi în cele din urmă a primit un doctorat în acest domeniu. A publicat aproximativ 90 de lucrări privind sistemele hidraulice în diferite reviste ştiinţifice. Începând din 2007, el este asistent facultate de la Universitatea Naţională din Chungbuk.




Christopher Michael Langan, în vârstă de 59 de ani, are un IQ de 195. Acesta a început să vorbească de la vârsta de 6 luni, şi se spune că a început să citească pe când avea 3 ani. Christopher Michael Langan spune despre sine că a trăit o viaţă dublă ani de zile: lucra ziua în laborator, iar noaptea făcea calcule mentale, chiar şi atunci când dormea. A renunţat să mai studieze la Universitatea din Montana deoarece a realizat că profesorii de acolo nu aveau ce să îl învete, pentru că ştia deja totul. 



Philip Emeagwali, în vârstă de 56 de ani, are un IQ de 190. S-a născut în Akure - Nigeria, este un geolog, programator de calculator şi inginer. El a fost unul din doi câştigători din 1989 a Premiului Gordon Bell, un premiu acordat de IEEE, pentru meritele lui în utilizarea unui supercomputer care a ajuta la analiza câmpurilor petroliere.



Garry Kasparov, în vârstă de 47 de ani are un IQ de 190. În 2003, Garry Kasparov a jucat şah având ca şi contracandidat un calculator. Rezultatul? Kasparov a făcut un egal cu computerul, deşi cel din urmă putea calcula trei milioane de mutări posibile pe secundă. Dincolo de faptul că este un maestru al şahului, Kasparov el este scriitor şi activist politic.


Marilyn vos Savant, în vârstă de 64 de ani, are un IQ de 186. De profesie scriitoare, aceasta a fost încoronată femeia cu cel mai mare IQ pentru cinci ani consecutivi. Marilyn vos Savant este o cronicară la reviste americane, autoare, lector, şi dramaturg. A devenit mai cunoscută în 1990 prin înscrierea ei în Cartea Recordurilor ca fiind femeia cu cel mai înalt punctaj "IQ". Din 1986 ea a scris articole în "Ask Marilyn", o coloană duminicală în revista Parade, în care ea a rezolvă puzzle-uri şi răspunde la întrebări din domenii varietate puse de cititorii reviste

James Woods are un IQ de 180. Actorul în vârstă de 64 de ani a fost un student eminent, care a reuşit să puncteze 800 la testele de inteligenţă orale şi 779 la cele scrise, pentru SAT. Pe cand era la şcoala generală, Woods s-a înscris la facultate, iar nota obţinută la examen i-a adus nu doar acceptul de înscriere, ci şi o bursă de merit.

John H. Sununu are un IQ de 180. În vârstă de 72 de ani şi de origine cubaneză, Sununu este membru al "Mega Society", ai caror membrii au un IQ cu mult peste medie. Sununu a devenit celebru pentru abuzurile sale în ceea ce privesc deplasările guvernamentale, în timpul şefiei lui George HW. Bush, între anii 1989-1991. El a platit guvernului americat numai 892 dolari din 615.000 dolari, valoarea calatoriilor sale în scopuri militare. Sununu a mai fost menţionat într-un episod Family Guy: "Picture is Worth a 1,000 Bucks".


Bobby Fischer - IQ-ul de 180. Americanul a decedat în 2008, la vârsta de 64 de ani. Despre acesta se spune că avea o memorie de elefant şi era considerat un adevărat geniu. La vârsta de 15 ani, el a devenit cel mai tânăr mare maestru la şah din lume. A câştigat campionatele americane din 1963-1964. În 1972, a câştigat titlul de Campion Mondial, învingându-l pe Boris Spassky. La vremea aceea a fost considerată o victorie a americanilor împotriva ruşilor în contextul Războiului Rece. Bobby Fischer a murit în 2008, din cauza unei insuficienţe renale.



Benjamin Netanyahu are un IQ de 180. Acesta a fost poziţionat pe locul 11 în topul "Cele mai influente 50 de peroane din lume, în 2010". În anul 1973, Netanyahu a lasat MIT pentru a lupta în razboiul Yom Kippur. Benjamin, în vârstă de 62 de ani, este de origine israeliana şi este politician.

. ● Jacob Barnett, la 12 ani are un IQ de 170. Americanul Jacob a început să vorbească târziu, aproape de 3 ani, vârsta la ştia să spună alfabetul de la cap la coadă şi invers. După ce a împlinit 3 ani, a fost dus de părinţii săi la un Planetariu, loc în care a răspuns la toate întrebările legate de atracţia gravitaţională a planetei Marte faţă de lunile sale. De asemenea, Jacob poate rezolva teorii matematice extrem de complexe, şi dă meditaţii colegilor de la şcoală aproape la toate materiile.



Sir Andrew Wiles are un IQ de 170. Britanicul, în vârstă de 58 de ani, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a demonstrat o teoremă veche de 358 de ani denumită "Marea Teorema a lui Fermat" - o celebră teoremă despre teoria numerelor. Acesta a fost singurul care a reuşit să facă o demonstraţie completă de la enunţarea ei de către Pierre de Fermat în 1637. "Marea Teorema a lui Fermat" este considerată drept cea mai grea problemă de matematică din lume.

Judit Polgar - IQ 170. În vârstă de 35 de ani, unguroaica este considerată cea mai bună jucătoare de şah din lume, fiind singura femeie care l-a învins pe Bobby Fischer. Are un IQ de 170 şi a ajuns maestru al acestui joc încă de la vârsta de 15 ani. Polgar a fost antrenată de mică de tatăl ei, care spunea că "geniul se învaţă, nu este înnăscut". Şi surorile sale sunt campioane internationale la acest sport al minţii.

Robert Byrne, în vârstă de 83 de ani are un IQ de 170. Şi-a demonstrat măiestria în sah, fiind unul dintre marii maeştrii ai acestui "sport", alături de Bobby Fisher şi John W. Collins. A fost cronicar de şah pentru New York Times din 1972 până în 2006, când s-a pensionat la vârsta de 78 de ani.



Stephen W. Hawking are un IQ de 160. Stephen, în vârstă de 68 de ani, este cel care a spus într-un interviu acordat celor de la MSNBC că : "Cei care se laudă cu IQ-ul lor sunt nişte rataţi". Deşi are un IQ ridicat, Hawking a învăţat să citească abia la vârsta de 8 ani, când a şi intrat la Oxford. A fost diagnosticat cu ALS sau boala Lou Gehrig la vârsta de 21 de ani. Pe vremea aceea, medicii l-au anunţat că nu mai are mult de trăit, astfel că el s-a căsătorit şi a făcut trei copii. Este considerat una dintre cele mai sclipitoare minţi ale planetei şi continuă şi astăzi să lucreze ca fizician, teoretician al originii universului, precum şi ca cosmolog. Este profesor la catedra de matematică la Cambridge.

Paul Allen - IQ 160. Acesta este cofondatorul Microsoft şi a obţinut la testul de inteligenţă cu 10 puncte mai mult decât vechiul său partener de afaceri, Bill Gates. Paul Allen, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume cu o avere estimată la 13,5 miliarde de dolari în 2010. Allen a demisionat de la Microsoft în noiembrie 2000, dar încă mai deţine peste 100 de milioane de acţiuni ale companiei.


Sharon Stone are un IQ de 154. Actriţa şi modelul Sharon Stone, în vârstă de 53 de ani,a obţinut la vârsta de 15 ani o bursă şcolară la Universitatea Edinboro din Pensylvania, unde a studiat literatura creativă şi artele. Pe atunci, Sharon se autointitula "o tocilară urâţică".

Un comentariu: