"Acea caldura se va intoarce impotriva noastra, mai devreme sau mai tarziu. Amanarea pe care ne-au oferit-o in ultimii ani temperaturile crescande nu va continua. Este vital sa monitorizam formarea energiei in sistemul nostru climatic pentru a putea intelege ce se intampla si a fi capabili sa ne prezicem viitoarea clima", declara Kevin Trenberth, cercetator al NCAR.
Echipa centrului de cercetare atmosferica este de parere ca asaltul rapid, de anul trecut, al fenomenului El Nino, eveniment periodic in cadrul caruia apele de suprafata ale celei mai mari parti din Oceanul Pacific tropical se incalzesc simtitor, ar putea fi un mijloc prin care energia solara "disparuta" a reaparut.
In timp ce instrumentele satelitilor indica faptul ca gazele cu efect de sera continua sa retina si mai multa energie solara , sau caldura, inca din anul 2003, si fara succes, cercetatorii incearca sa determine locul unde migreaza aceasta. De aceea, banuiala oamenilor de stiinta planeaza asupra ideii ca, fie masuratorile satelitilor nu sunt corecte fie, mai probabil, mari cantitati de caldura penetreaza regiunile inadecvat monitorizate, cum ar fi cele mai adanci zone ale oceanelor.
Temperaturile de suprafata ale Pamantului s-au stabilizat in mare masura in ultimii ani. Totusi, topirea ghetarilor si a calotelor arctice, dimpreuna cu ridicarea nivelului marilor, indica in continuare efecte profunde ale caldurii asupra planetei noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu